среда, 23 декабря 2015 г.

Космічний зонд «Акацукі» вийшов на орбіту Венери


Японська автоматична міжпланетна станція «Акацукі» («Зоря») через п’ять років після запуску вийшла на орбіту планети Венера. Про це у понеділок, 7 грудня 2015 р., неофіційно повідомило японське космічне агентство JAXA, а також розповіло онлайн-видання Spaceflight Now.
Космічний зонд «Акацукі» стартував з поверхні Землі в травні 2010 р. і через шість місяців потому мав стати штучним супутником Венери. Але відмова основного двигуна на дозволила йому вийти на орбіту довкола планети й зонд пішов по траєкторії польоту довкола Сонця. Тепер, на зворотному шляху, скориставшись двигунами для маневрування (чотири з восьми двигунів працювали протягом 20 хвилин), його вдалося вивести на еліптичну венеріанську орбіту.
Перебуваючи на орбіті, зонд здійснюватиме один оборот навколо Венери за 15 днів, а не за 30 годин, як було заплановано в 2010 році. (Максимальна відстань між ним і планетою на цій орбіті буде більшою, ніж відстань між Землею і Місяцем) З огляду на такі обставини фахівці JAXA виконали модифікацію програмного забезпечення зонда, щоб максимально виконати наукову місію.
Офіційне повідомлення про вихід «Акацукі» на орбіту Венери JAXA зробить через кілька днів: після того, як буде точно визначено її параметри. За оцінками залишків пального для двигунів, зонд зможе досліджувати Венеру щонайменше два роки. Основне його завдання — докладне вивчення атмосфери планети. Також заплановано вивчення поверхні Венери за допомогою радіометричних методів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий