среда, 23 декабря 2015 г.

Цікаві атрономічні відкриття за останніх 10 років

Вдалося з'ясувати, що Марс колись був досить багатий водою, щоб на ньому виникло життя.


Вражаючими темпами розвиваються пошуки екзопланет - планет за межами Сонячної системи. Якщо в 2000 році відомо було всього 26 таких небесних тіл, то на сьогодні вже 502.
Також вчені змогли перепрограмувати роботу клітин, вивчили геном мікробів (виявилося, що 90% клітин в людському тілі – бактеріальні). І ще: тепер, завдяки роботі сотень науковців і такої ж кількості комп'ютерів, одна-єдина обчислювальна машина здатна за тиждень розшифрувати ДНК трьох осіб.

Науковцям вдалося детальніше вивчити запальні процеси в людському організмі, створити метаматеріали (навіть "плащі-невидимки" у певних діапазонах довжин хвиль), сфотографувати "перші миті життя Всесвіту після Великого вибуху", а також прояснити тенденції зміну клімату Землі.

"Якщо десятиліття тому ми говорили про потепління клімату з великим сумнівом, то тепер потепління стало фактом, і вся справа в тому, що, найімовірніше, воно стало наслідком людської діяльності, при цьому малоймовірно, що природа здатна самостійно відновити втрачену рівновагу", - пише американський журнал.

У класифікації-2010 на першому місці - "квантова машина" вчених з Каліфорнійського університету. Вперше, пише Science," предмет, збудований людиною, рухається не за законами класичної механіки, а за законами квантової механіки", в цьому предметі атоми і частки постійно рухаються і можуть перебувати у двох різних місцях одночасно.

Журнал Science і його видавець, некомерційне співтовариство AAAS, визнали створення рукотворного квантового пристрої відкриттям року.

1 комментарий: