среда, 23 декабря 2015 г.

Гігантські комети можуть становити небезпеку для життя на Землі

Гігантські комети, сотні яких за останні два десятиліття відкрито в зовнішній частині Сонячної системи, є значно небезпечнішими для життя на Землі, ніж астероїди. Такого висновку дійшла група астрономів з Арманської обсерваторії (Armagh Observatory) та Букінґемського університету. Про це науковці написали в огляді, вміщеному в грудневому числі часопису з астрономії і геофізики Королівського астрономічного товариства Великобританії.
Великі розмірами комети, що отримали назву «кентаври», мають орбіти, які перетинають шляхи зовнішніх планет Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна. Гравітаційна дія цих планет може іноді відвернути кентаврів у бік Землі.
Науковці говорять, що «в останні три десятиліття ми доклали багато зусиль для відстеження та аналізу ризику зіткнення Землі з астероїдом», але «наша робота передбачає, що ми повинні дивитися за межі нашої околиці також, тобто за межі орбіти Юпітера, щоб знайти кентаврів». Адже, «якщо ми не помиляємося, то ці далекі комети можуть бути небезпечними ...».
Дослідники виявили докази, що підтверджують їхні міркування. Наприклад, вік субміліметрових кратерів, знайдених у місячних породах, доставлених на Землю екіпажами космічних кораблів «Аполлон», майже всі молодші 30000 років, що вказує на суттєве підвищення кількості пилу з тих пір у внутрішній частині Сонячної системи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий